Idag då?

Idag tänkte jag åka in till Ikano-huset som är Linköping största shoppingcenter.
Jag har inte kunnat köpa julklappar än så jag tänkte passa på idag!

Om jag hinner när jag kommer hem så ska jag rida en barbackatur på Ella, för det är väl så mycket jag vågar göra.

Jag har även hittat ett preggo-test till hästar som jag tänkte beställa hem i januari då jag har lite mer pengar.
Jag vet inte vilket som är smidigast, kiss-test eller blod-test. Båda kan man göra själv hemma för 370 kr + frakt och fakturaavgift.

Om någon känner att dem vill hjälpa mig så får ni gärna gå in på den här hemsidan ---> HÄR

Ella har börjat bete sig så konstigt på sista tiden. Hon är riktigt aggressiv mot Thea, hon "ser spöken" i stallet, hon tycker att det jättegosigt att bli borstat i boxen och nu har hon även börjat gnägga efter mig så fort jag kliver utanför husdörren på kvällen.
Jag har kännt mellan naveln och juvrena på henne, det är där man känner sparkar och fosterrörelser, men jag har inte kännt något än. Tydligen så ska man kunna börja känna sparkar redan efter 190 dagar. Det jobbiga med ifall hon är dräktig är att jag har ingen aning om vilket dygn hon är på och om jag har otur så fölar hon redan i början av året.
Det ultimata vore om hon kunde föla på sommaren, ute, och jag kan sova i ett tält utanför hagen. Jag har inga planer alls på att vaka i ett svinkallt(inte riktigt, men nästan) stall och behöva slå ut väggen mellan Ellas och Rugges gamla box.
När jag har surfat runt på Bukefalos så har jag även fått reda på att det är LAG att vaka när stoet ska föla, vilket är förstås logiskt med tanke på hur mycket som kan gå fel och att man ska hålla reda på efterbörden osv, MEN jag har inte heller några planer på att köpa foal-cams och allt vad det nu heter. Det är riktigt äckligt dyrt, och speciellt när man troligtvis bara kommer använda den en gång!

Det jag även har tänkt på är ifall Rugge verkligen var könsmogen i somras, han var alltså då 2 år.
Vad jag har förstått så blir hingstar könsmogna redan vid ett års ålder, men jag kanske har missuppfattat det hela?
Redan när Rugge var ett år så hoppade han upp på Ella, utan snoppen framme, och hon hade inga som helst problem med det. Jag vet när Ella stod i Ludvika och fick gå med en valack som försökte betäcka henne så blev hon riktigt förbannad och det slutade med att de inte fick vara hagkopisar mer.
I somras när Rugge hoppade upp så gjorde han det hellre på Ellas mage, från sidan. Så gör dem väl inte barn? Haha
Jag vet ju dock inte vad dem gör på natten så det kan ju mycket väl hänt att han betäckte då.
Något mer jag lärt mig genom Bukefalos är att ston kan brunsta även fast de är dräktiga, och det är INTE något jag lärt mig. I somras så trodde jag att varken Ella eller Thea var dräktiga då de brunstade, men det kan ju alltså vara fel.
Något som skulle bli jobbigt är om både Ella och Thea är dräktiga, visst skulle det vara roligt, men så jobbigt det skulle bli!
Egentligen är det väl något jag önskat, längst bak i hjärnkontoret, och det skulle vara helt underbart att se två fölisar leka tillsammans med de två underbaraste hästmammorna i världen.

Nej... Nu måste jag verkligen åka in till stan innan alla har slutat jobba och det inte finns några parkeringsplatser!




Finaste flocken i somras!


Ha en bra dag alla!

Ardennerkorsningar osv.

Nu har jag suttit och kollat runt på " ardenner korsning" på google. Shit vilka snygga korsningar!
De är inte så mycket annorlunda i kroppen, förutom när de var korsade med arab, men vilken utstrålning de flesta har! Jag hoppas nu innerligt att Ella är dräktig och jag längtar tills vi får föl här på gården. Jag tror att Ella skulle bli en toppenmamma och jag hoppas att fölisen får Rugges fina färg och kropp och Ellas underbara ponny-psyke.
Jag är helt ärligt i extas när jag tänker på att det kanske är en krabat i Ellas mage, en krabat som mina fina hästar skapat.
Jag HOPPAS tusen gånger om att hon är dräktig, allt pekar på att hon är det. Nu är det bara att vänta och se.

Iallfall så kanske ni förstår att jag inte är så sugen på att rida Ella nu, men däremot så är jag lite sugen på att sätta igång Thea.

Thea och jag har väl aldrig riktigt kommit överens i ridningen, men när vi väl gör det så går hon som en klocka!
Hon är otroligt duktig på att hitta sin egen form ,för att kunna bära upp sig själv, och hon är väldigt duktig på skolorna.
Jag vill dock kunna träna ordentligt, vilket Thea inte passar/håller till, och det är det som sätter stopp för min utveckling.
Ibland önskar man att pengar växte på träd, men så enkelt är inte livet.
Om jag hade alla pengar i världen så skulle jag, i denna ordning, köpa och göra dessa saker:
-Köpa en häst, helst halvblod 7-10 år och över 1,65
-Gå verkningskurs och utbilda mig till hovvårdare
-Köpa loss hela gården(och en del land) så vi kan bo här för evigt
-Betäcka Ella med någon riktigt snygg hingst
-Bygga om hela stallet + lösdrift
-Bygga ridhus och ridbana
-Starta ridverksamhet


När jag tänker på allt jag vill göra så kan jag inte längta mer tills att börja jobba så jag kan tjäna pengar.
Jag får hålla tummarna att jag får ett bra jobb efter jag slutat skolan, och om jag inte får något jobb så tänker jag söka enskilda kurser för att i framtiden starta eget.


Nu blev det här ett väldigt rörigt inlägg. Men hey, that's life!

Jag är med och tävlar hos Teamjumpers!

 
Jag är med och tävlar om ett Crown Sweden allroundschabrak från Glen Gordon!




Är det bara jag som tycker att det blåa schabraket är jättesnyggt?

Hoppas verkligen att jag vinner detta då min förra vinst inte blev så lyckad....


Klicka HÄR eller på bilden för att vara med och tävla!!

Vad händer?

Nu har jag inte varit inne här på ett tag, men jag ska försöka komma ikapp och skriva lite om mitt inte så händelserika liv.

Lisa, Theas ägare, var här i helgen. Vi gjorde om lite i stallet, red, Lisa masserade Thea och jag fixade Ellas och Theas hovar.
Då Lisa har planer på att flytta Thea till sommaren eller hösten så ville hon lära sig att underhållsverka då det är väldigt dyrt att ta ut en barfotaverkare varannan vecka. Jag visade henne lite hur man raspar vägg och fixar traktstöd. Thea har tyvärr många hålväggar sedan i sommras då jag lät de gå för länge utan verkning + att de stod inne i ligghallen väldigt mycket pga att det var för varmt för dem att gå ute.
Thea har annars väldigt fina hovar med otroligt snygga och stora strålar, konkav sula och fint vinklade ballar.
Ella har däremot väldiga problem med strålröta och lite för tunna sulor.
Det som är lite konstigt är att Ella är den som går bäst på grus och hårda vägar medans Thea blir jättestel och ovillig till att trampa på som vanligt.

Jag har tyvärr inga bilder på Theas hovar på den här datorn, och jag har bara gamla hovbilder på andra datorn. Kanske får gå ner och fota Theas hovar någon dag.

Bjuder på en bild på Ellas v. framhov innan verkning!

Synpunkter är välkomna!


Till annat nu då...
Jag tror att Ella kan vara dräktig. Jag vill egentligen inte säga det då jag kommer bli så besviken om det inte kommer ett föl i sommar. Men men.
Ella har iallfall gått ner i vikt, eller ja, fettdepåerna är borta, men kulmagen växer.
Hon får nu 5 kg hösilage och 1 kg hö om dagen och fri tillgång till halm.
Inte nog med att hon blivit tjockis, hon har även börjat bli väldigt aggressiv mot Thea. När jag menar aggressiv så menar jag att Thea kan stå flera meter ifrån och sova och så gör Ella utfall med öronen slickade rätt bakåt, öppen käft och ögonvitorna synliga. När de står i box så kan Ella få för sig att attackera Thea och bita henne i halsen utan provokation. Det är som att Ella helt plötsligt har blivit den ranghöga, om man ens får kalla det så. Thea har alltid varit den ranghöga, enda sedan de träffades för 2,5 år sedan, och det känns inte som att de bara kan byta roller sådär.
Jag vet inte om jag ska ta ut en veterinär, det känns väl sådär att lägga ut en tusenlapp om hon inte är dräktig, men samtidigt så vill jag ta ut vet. då detta troligtvis är hennes första föl om hon nu är på smällen...




Så här ser Ella ut 60 % av dagen.




Tjockis-Ella


Alla tips är såklart välkomna!

Ibland går det inte riktigt som tänkt

Tisdagen gick inte alls som planerat. Jag hade riktigt äcklig migrän + att jag har haft olidligt ont i knäna och händerna ett tag nu.

Jag kan väl iallfall berätta hur det gick med long reiningen i måndags...
Det började bra i hagen, Ella var på hugget och det verkade som att hon ville följa med och träna. När vi var inne och jag borstat klart och skulle dra på henne tränset så stack hon. Hon sprang runt i stallet ett par gånger och sen in i Theas box. Jag fattade verkligen inte varför hon gjorde så, det var som att hon blev livrädd för något...
När vi väl skulle gå ut så var det som att hon aldrig hade blivit tömkörd i hela sitt liv. Hon lyssnade inte på tygeltag och hon kunde definitivt inte böja eller svänga. Hon lyssnade däremot ganska bra på rösten, lite bättre än vanligt. Vi fick iallfall till slut till några öppnor i båda varven.

Jag vet inte om det var det bettlösa som var skumt, men något fel var det iallafall. Jag har dock använt det bettlösa alternativet på det tränset förut, så jag vet helt ärligt inte vad som var fel.
Men när hon blir så där jobbig så blir jag verkligen asförbannad, jag vill att hon ska lyssna, lika bra som hon brukar göra. Jag blir sur på mig själv, men mest på Ella, hon var så himla nonchalant.
Jag vet såklart att man aldrig ska bli sur på en häst, men när man visar henne, övertydligt, hur hon ska göra så tycker jag att hon inte ska smita undan och låtsas som att hon inte kan något.

Ibland önskar jag att jag kunde spola tillbaka tiden, ca 2,5 år, på den tiden var det bara JAG och ELLA.
Jag skulle aldrig ha tagit Thea, aldrig köpt Rugge, aldrig satt min fina ponny sist.
Ella och jag var mycket nära varandra förut, vi har varit med om en sjuhelvetes resa för att komma dit vi är nu, och om jag bara hade hållt mig till Ella hela tiden så hade vi nog kommit ännu längre.
Jag vet inte riktigt om det är därför hon inte lýssnar på mig mer, men det känns lite som att det är prist på respekt från hennes sida. Hon verkar tycka att det är helt okej att strunta i det jag ber henne om.

Ibland finns det så många ordspråk som passar in i mitt liv, och dessa är några som jag tänker på hela tiden:

"What does'nt kill you makes you stronger"
"You don't know what you got until it's gone"

Jag vet inte riktigt varför jag tänker på de meningarna, det stämmer inte in till punkt och prickar, men de är meningar som står mig nära för tillfället.

Jag och Ella för 2,5 år sedan.


Min och säkert flera andras önskelista!

Snart är det jul! Många av er har säkert redan handlat klart alla klappar, men vissa av er kanske har kört fast.
Ibland kan det vara svårt att komma på julklappar till familjen och alla vänner, jag har ALLTID svårt att hitta julklappar till de flesta.
Jag gick in på den här sidan och hittade massor av saker att köpa till mina vänner, måste säga att det fanns mycket tips till alla åldrar, både killar och tjejer!
 ---> Julklappstips 

 
Min önskelista för i år är:

1. Pengar
2. Stora utbildningspaketet, horsemanship, I storlek COB
3. Objektiv till Nikon D3200
4. Ny rasp 
5. Hovtång
6. Bandageunderlägg
7. Sodastream
8. Kläder



Nr. 2 på min önskelista är något som jag nyligen börjat bli intresserad utav. Då man får med repgrimma, ledrep, en DVD och två böcker så tror jag att jag kommer kunna komma igång ganska snabbt. När jag väl är intresserad av något så lär jag mig väldigt snabbt. Så ja hoppas innerligt att detta är något jag får i julklapp!
Om jag inte får detta så har jag bara ännu en sak att spara till, men då hoppas jag istället att jag får massa pengar i julklapp, haha!




Snöiga Ella längtar efter julafton!

Nu ska jag ut till stallet och försöka testa på long reining igen. Det gick inte alls bra igår, men jag tänkte skriva mer om det ikväll.

Ha en bra dag alla där ute!


Måndag

Idag var en kort dag i skolan så nu sitter jag hemma och funderar ut vad jag och Ella ska göra för övningar i dagens träningspass.
Jag har börjat kika lite på long reining, och det känns inte mycket svårare än tömkörning.
I framtiden vill jag komma upp i de högre skolorna, men just idag tänkte jag att vi ska känna på lite öppna!
Jag tror att öppna skulle vara en bra övning för Ella då hon måste lära sig att lägga mer vikt på bakbenen.
Tänkte testa att ha mitt Rambo Micklem träns, bettlöst, och arbete både med "kapson" delen och med tyglar.
Vi får se hur dagens träning går, men jag tror att det kommer bli bra :)




Bjuder på en gammal bild på Ellan!

Att bygga upp en häst

Sedan ett tag tillbaka så har jag mått ganska dåligt över tanken att rida Ella. Vi hade ut en sjukgymnast för djur (equiterapeut) och det var ju inte alls lovande. Det konstaterades att Ella var halt på båda frambenen i arbete på volt, det var inner ben som var dåligt.
Jag fick en liten mall att gå efter, vad gäller träning, och vi skulle arbeta för hand ett tag framöver. Jag var även tvungen att börja banta Ella, vilket jag egentligen inte vill, men hon är väldigt tjock och hade börjat utveckla fettepåer lite överallt.
Då hon har ganska smäckra ben och stor mage samt att hon är överbyggd gör att hon belastar alldeles för mycket vikt på frambenen, detta resulterade ju såklart i att hon blivit halt.

Det senaste året har varit en jobbig resa för mig och Ella. Året började med hovböld efter hovböld efter hovböld. Hon var blockhalt och mådde verkligen dåligt, och att se sin häst må dåligt är den VÄRSTA känslan någonsin.
Efter hovbölderna hann vi sätta igång lite smått, men snabbt märkte jag att någonting inte stod rätt till. Det var då equiterapeuten fick komma ut, och här står vi nu.
Jag vill och vågar egentligen inte rida Ella än, jag vill inte belasta henne ännumer. Det som har kommit upp nu är att jag gärna skulle vilja testa NH lite smått. Jag vill inte bli en extremist, som de flesta kan bli, utan jag vill kunna koppla ihop olika träningssätt för att uppnå något som både jag och Ella trivs med. Till en början vill jag bara arbeta från marken, få henne att känna tillit till mig, och när hon byggt upp muskler nog till att bära upp sig själv och mig så testar vi uppsuttet.

Jag satt här om dagen och googlade runt för att hitta olika träningstips för att få starkare buk- och ryggmuskler. Det fanns inte så himla mycket som skulle passa mig och Ella då de flesta träningarna var uppsuttet.
Jag såg även att en häst kan bli "bukig" om den får för lite protein, så det är något som jag ska kolla upp!
Men tillbaka till träningen.
Då vi bor i ett väldigt platt landskap så är det väldigt svårt att hitta klätterställen, det är det enda jag kan komma på att göra för hand, för att träna upp musklerna.

Nu låter det som att hela världen är emot oss, men så är inte fallet. Jag har bara inte hittat de rätta knepen för att komma vidare. Ella har nu fått bort de flesta fettepåerna och ser allmänt friskare ut.
Jag är bara otroligt rädd för att förstöra min fina hjärteponny!




Om någon har träningsförslag så är det bara att kommentera!!


Busponny!

Här kommer några bilder från gårdagens "longering".
Ella tyckte inte att det var superkul att bara skritta, så hon körde trav och galopp(brall) när skritten blev för tråkig och jobbig.

Ibland kan min ponny vara söt!






Som man ser på de flesta bilderna så är hon inte ett dugg intresserad utav mig. Man ser dock att hon har ett öra riktat mot mig, men det är i stort sett all respons jag får.








Den här bilden är tagen efter galoppen, då brukar hon börja ta i lite mer, jobba liiiite hårdare. Men hon är även väldigt taggad när hon saktar ner från galopp till trav, och det resulterar i ännu mer nonchalans.
Här vill jag att hon ska sakta av, vilket inte händer, och hon fortsätter att trava flera varv innan hon vill lugna ner sig.


Här börjar racer-Ella tända till.



På dessa tre bilder försöker ella ta sig upp för en liten backe som leder upp till vägen från åkern vi var på. Jag tror inte att hon förstod att det var 1 m snö i diket!




Finaste ponnyn!

Oskärpa, men otroligt charmig ponny!


Tog även en exteriörbild, enbart för att kunna jämnföra i framtiden... Och ja, hon är överbyggd!

Sneakpeak

Här kommer en liten förhandstitt från dagens longering av en riktigt pigg ponny!




Snöträning

Idag ska jag försöka få med mig ponnyn ut i snön för lite longering.
Jag ska bara longera henne i skritt då det ger bäst träning för både buk- och ryggmusklerna, blir ungefär samma träning som skritt över cavaletti.
Jag hoppas kunna få några bilder så ni får se lite hur vi tränar!


Longering 2009, Ludvika.

Nu så

Nu ska jag faktiskt börja blogga igen. Iallafall några dagar i veckan.
Lite info om mig och hästarna kommer inom kort!

Idag får ni nöja er med två bilder!


Ella och jag :)



Ellas kompis Thea, som ägs av min vän Lisa :)