Dagen

Jag fick precis veta av P-A att Rebelle rymt under morgonen/natten och gick ute på åkern när han kom ut. Han försökte få in henne igen men det slutade med att hon sprängde några trådar och drog ner några stolpar för att ta sig tillbaka in.

Elen i hagarna har blivit så sjukt dåligt, tråd och stolp lika så. 

Så idag tar jag med mig min karl ut för hagrenovering och efter det så blir det verkning av ponny och föl.
Händelserik dag? Nej. Men så är livet i Klockrike.

Rebelle var iallafall inte halt (tacka gudarna) efter att hon vurpade i hagen. Jag tror att det var så att hon sträckte sig.
Bilder från vurpan.

 




 


 
 

I brist på annat...

Så fotade jag hästarna idag.

Rebelle vurpade i racergalopp och såg lite stel/halt ut efteråt. Jag avvaktar i någon dag och hoppas bara att hon sträckte sig.











































 

Mitt hjärta

 
Ni har ingen aning om vilka känslor som kommer upp när jag ser den här bilden. Den här ponnyn har hela mitt hjärta, hon är den som lyser upp min vardag, hon har funnits i mitt liv i över fem år genom vått och torrt. 
Den här bilden väcker så många känslor och den största är stolthet. Jag är så otroligt stolt över vart vi kommit. Hon bevisar att man kan komma någonstans så länge man arbetar tillsammans. Hon bevisar att efter regn så kommer det solsken.
 
Jag är så otroligt glad över att hon finns i mitt liv och jag är riktigt, riktigt tacksam för mina föräldrar som gav mig den bästa födelsedagspresenten 2009.
 
Jag hoppas innerligt att Ella är lika glad över att ha mig som jag är över att ha henne i mitt liv.
Together, we are strong!

Rugent och Rebelle

Rugge ca 3-4 månader



Belle ca 7 veckor

 

Tror innerligt att Rebelle kommer bli lite smäckrare!
Ser ni några likheter?

Lite nya bilder från igår


Skabbräven som börjat tappa fölpälsen. Hon kommer nog att bli mörk som Ella men med ljus svans.















Triangelklining







Inte så snygga...










Svart prick på höger fram. Kanske det blommar upp några mer prickar som på Rugge?

Verkningsfilm del 1 & 2

Nu har jag äntligen lyckats ladda upp två klipp så jag tänkte lägga upp dem här nu.


Dessa klipp är enbart för att visa hur jag gör och varförjag gör det jag gör. Detta är mest lärorikt för mig, men säkert för någon annan också.

Dessa klipp visar hur jag verkar undersidan på hoven och del 3 visar hur jag rundar av från ovansidan.

Ni får gärna kommentera om ni vill komma med konstruktiv kritik kring min verkningsmetod, om ni bara ska vara kritiska så kan ni väl iallafall lägga upp det på ett civiliserat vis.

Ni behöver heller inte kommentera vissa grejer jag säger då jag för det mesta pratar skitsnack. Jag raspar inte i 90 graders vinkel och ärligt så vet jag inte vad jag tänkte på när jag sa det.

Aja. 

Skäms gör jag, men som sagt så är klippen ganska lärorika.
Och jag vet. Jag svär lite för mycket + att jag låter totalt anfådd hela tiden. Jag skyller på macho-attityd och min nästäppa som jag haft sedan jag var 11.




Less är vad jag blir...

Jag tänkte lägga upp tre klipp som jag laddat upp på youtube. Men vet ni vad?? Klart att jag laddade upp mina "testrundor" som jag gjorde för att se så allt kom med i bild.

Nu är iallfall del 2 upplagd men del 1 ska ta 350 min för uppladdning och del 3 vill jag inte ens veta...

Vill ni att jag ska lägga upp del 2 innan del 1 eller ska jag vänta med det?


Under tiden ni väntar så får ni en bild på Rebelles första dejt med en boll.
 

Lugnet börjar komma, allting faller på plats

Nu börjar den inre stressen släppa. 
Valparna har fått tid på djurklinik för vaccination, chippmärkning och besiktning redan på måndag förmiddag.
Jag lade upp en annons igår på de valparna som inte är tingade och jag har redan fått tre intresserade.

Om ni vill kika in på annonsen så finns den HÄR.
Två tikar och en hane kvar!


Utöver detta så har jag fått lite bekräftelse på att hästar vet mer än vad man tror.
Jag vill vara skeptisk till "djurkommunikation", men Thea har gjort det svårt för mig.

Lisa, Theas ägare, har jobbat tillsammans med en kvinna som säger sig kunna kommunicera med djur.
Hon bor alltså i Ludvika och åker inte ut till djuret för att kommunicera med det.
Theas första "session" med denna kvinna var för tre år sedan när hästarna precis flyttat till Klockrike. Redan då sa Thea saker som man inte kan veta om man inte har träffat varken Ella eller Thea tidigare.

Hon sa bland annat att hon gillade doften av landet och att kolla ut igenom fönstret i stallet på morgonen.
Hon frågade även om det var normalt för en ponny att klia sig så mycket.
Denna kvinna vet inte om att Thea går med Ella och att hon även har eksem.

I förrgår fick jag mer bekräftelse.
Denna kvinna pratade med Thea igen då Lisa vill veta hur hon mår då hon i stort sett blev utdömd när vi var inne på klinik med henne.
Thea bablade på otroligt mycket om mig. Helt sjuka saker som ingen kan veta.

Hon sa att jag måste börja träna ryggen, annars kommer det att gå dåligt. Ingen förutom Christoffer vet om att jag klagade på min ryggont efter att jag verkade Thea i måndags.
Hon sa även att hon tycker om när jag sjunger i stallet då det blir en helt annan stämning då. Jag skulle inte heller känna en inre stress över att jag aldrig blir klar i stallet och att jag istället börde strunta i insidan och lägga mer fokus på utsidan av stallet/i hagarna. Inte nog med det så sa hon att jag skulle sluta tracka ner på mig själv, vilket jag inte ens själv tänker på att jag gör. Men enligt min syster och Lisa så har jag lätt för att göra det.

Jag vet egentligen inte vad jag ska tro, jag har så svårt för att förstå att det kan vara sant. Det är alldeles för mycket som stämmer för att det inte ska vara sant, men samtidigt så är det så sjukt svårt att fatta att man faktiskt kan kommunicera med djur. Det ska inte vara möjligt!

Jag överväger nästan att be denna kvinna prata med Ella, då hon är den hästen jag känner att jag förstår mest.
Vi får se. Men om jag bestämmer mig för att göra detta så kommer jag att skriva ut det här på bloggen och vara lite kritisk kring det som sägs.

 



Rebelle och Christoffer

Mina hjärtan. Det värmer så mycket när man ser sin karl lysa upp när han fick gosa lite med Belle.









 




 
 
Mina planer för Rebelle i framtiden är att hon ska bli inkörd och Christoffer har så snällt gått med på att hjälpa till. Han sa även att han kunde lära sig att köra för att sedan kunna följa med mig och Ella ut på några turer.

Visste ni föresten att min karl har ridit på Ella ett par gånger? Han har till och med Galopperat. Jag kan säga att jag hade en väldigt nöjd man då! 

Här är jag först på Thea och Christoffer bakom på Ella. Detta är hela tre år sedan!

Christoffer myser med Ella på Klockrike konstrunda när Ella agerade barnponny. 2011

Jag och Chrille med våra nya grejer. 
C fick en hjälm och ridbyxor(efter att han kom på att det blev halkigt att rida med prasselbyxor på lädersadel) och jag hade fått ridstövlar, träns och bett.
Himla vackert foto. 2010

Hovar

Jag har alltid fascinerats över hovar, men det var först för två år sedan som jag började lära mig mer.

Jag verkar nu både Ella och Thea själv vilket jag själv tycker är bäst. De har inte jättesvåra hovar, men man måste ändå tänka och fundera en del innan varje verkning.

Ella har problem med långa tår och kraftig strålröta på alla hovar samt trånga trakter på innersidan och understruckna trakter, båda fram.
Thea har problem med återkommande hålväggar på alla hovar och snedslitning i båda framhovarna.

Jag försöker verka så ofta jag kan och orkar, men min rygg och mina knän klarar inte alltid av fyra hovar på en dag.
Ibland gör jag så att jag tar två hovar per dag eller att jag kanske verkar undersidan av hovarna en dag och nästa dag rundar jag av uppifrån.

Jag vet att det finns många åsikter kring barfotahovar och att verka sina egna hästar, men helt ärligt så tycker jag att det är otroligt onödigt. Att ha sin häst barfota är inte att man bara drar av skon och sedan låta hästen bli verkad var 8:e vecka. Det är ett heltidsjobb att ha sina hästar barfota, om man vill ha "perfekta" hovar dvs, man måste ständigt tänka på motionen de ska ha, verkningen, maten, eventuell behandlig av strålröta utifrån och underlaget de ska gå på.

Jag ska förtydliga att jag absolut inte har något emot folk som har skor på sina hästar, det är upp till var och en! 
Alla har inte kunskapen, tiden och drivet till att ha sin häst barfota. Men man kanske kan försöka få annat i hästens liv naturligt, så som fri/begränsad fri tillgång på grovfoder(hö/hösilage/halm), minimera kraftfodret, mycket utevistelse, minst en kompis i hagen, lösdrift osv.

Nu märker jag att jag börjar gå lite "off topic", så tillbaka till hovar.


Jag brukar ofta kolla på youtube-klipp från en användare som heter thehappyhoof då hon visar både verkningstips och klipp där hon dissekerar olika hästhovar.
Det senaste jag började intressera mig av är detta med att mäta den individuella hoven för att få en bra balans. Detta tar "thehappyhoof" upp i varje klipp där hon verkar. Detta har jag försökt rita upp för mig själv för att sedan testa på hästarna. Jag är lite osäker än då jag inte hittat någon svensk person som gör detta och jag är lite rädd för att raspa sulan i tån som man oftast behöver göra om hoven inte är i balans, enligt denna människa + att man ska ta bort ganska mycket av strålen.

Jag tänkte iallafall verka Thea idag och jag kommer även filma när jag gör ena framhoven. Om ni vill se filmen så kan jag lägga upp den lite senare.

Bild på instagram som förklarar lite enkelt hur man mäter hoven. Efter jag tog denna bild så skrev jag till lite mer då jag började förstå lite mer av vad "thehappyhoof" beskrev.

Thea vänster fram, efter avskoning 04042012
Thea vänster fram 06092012

Theas hovar var höga och trånga i trakterna, hade ofta hovbölder och separationer/hålväggar innan avskoning.
Efter avskoning har hon fina stora strålar, vida och låga trakter samt en enda hovböld(som öppnade upp sig själv för att sedan självläka).
Hennes hovar är ännu inte optimala, men vi är på god väg!
Oöm på gräs, asfalt, hårdpackad grusväg samt grusväg med mindre och runda stenar. Ömmar fortfarande på vassa stenar.

Ellas hovar tar vi en annan gång då det är så mycket som behöver skrivas.

Bilder från igår