Hovar

I detta inlägg kommer vi diskutera Ellas hovar.
 


Innan någon kommenterar om detta så är detta hur jag gör på min ponnys hovar. Jag rekommenderar ingen att göra detta om de inte känner sig säkra på vad de gör och detta är inte en guide till hur ni skall göra med era hästar.




 
 
Ellas framhovar, november 2012.
Höger fram ser ganska frisk ut, utan foderränder och flisor på hovväggen. Börjar man titta på vinklarna så ser man att trakterna är långt under hoven och att kronledens vinkel är alldeles för rättuppstående. 
Här verkades hovarna enligt vildhästmetoden, vilken innebär att man raspar hovvägg och trakter ner till sulnivå, verkar ner traktstöden till sulnivå och man rundar av yttre hovväggen för att få en "mustangroll".
 
Tittar vi under hoven så ser vi att den är osymetrisk, platt och trakterna är understuckna. Strålen har rötangrepp och håller även på att ömsa. Hela yttre sidan (höger på bilden) och även inner sida på tån (längst ner till vänster på bilden) är utfluten.
Man ser att hoven slitits mycket i tån och detta händer när tån är för lång.

För några månader sedan så började jag fundera på om denna verkningsmetod verkligen passade mina hästar. Ella har aldrig direkt varit öm förutom på vägar där det är stora, vassa stenar. Thea däremot har alltid ömmat på alla underlag (utom gräs), vilket visat sig på så sätt att hon spänner ryggen, och hon tålandar och släpar hovarna i skritten. 
 
Jag började läsa mycket böcker och på många hemsidor för att komma underfund med hur hoven fungerar, vart sitter allt invändigt och hur hjälper man egentligen hoven till att bli så bra som den bara kan.
Jag började ta många bilder innan verkning för att kolla vinklar, hur strålen såg ut, hur höga trakterna var, hur såg traktstöden ut. Är hoven jämn? Vad försöker hoven säga?
Nu tror ni säkert att jag är knäpp bara för att jag ser hur hoven vill se ut, men lär man sig att läsa hoven så kan man även se vad den vill. Alltså vad den försöker säga.
 
Vi tittar nu på Ellas framhov från den 27 september 2014. Och nu måste ni ha lite överseende då jag nyligen börjat med denna verkning. Det är 17 dagar sedan senaste verkningen.
 
Vad ser vi här då? Vi ser en trevligare tåvinkel och trakter som flyttats bakåt. Hoven är mindre och kronledens vinkel är betydligt mer behaglig.
Trakterna är för tillfället höga, men detta är en del av processen för att få hovkapseln på plats igen.
 
 
På den här bilden ser vi att utsidan är utfluten och traktstödet lika så. Yttre trakt är någon till några mm högre än den inre. Hovväggen har en bra höjd men kan jämnas till. Ungefär 1,5 cm (om man mäter på bilden) under strålspetsen ser man ett streck, det är här hoven vill ha sin överrullning ifrån. På bilden under visar jag med blåa streck (och ett oranget på vänster trakt) där hoven är nu och med röda steck vart hoven vill vara i framtiden.
 
 
 
Ni får ha lite överseende då strecken inte visar till 100 % vart hoven är eller vill vara.
 
Samma hov som ovan.
Det röda strecket som är längst ner mot tån är där hoven vill vara egentligen. Tittar man på bilden över så ser man att tån är sliten ända in till lamellranden. 
Strecket som är näst längst ner är där hoven vill ha sin överrullning och detta visas genom en liten kant som formas i sulan.
 
 
 
Vi tar och kikar på höger och vänster bakhov och ser vad de vill.
 

Gröna pilarna och strecken visar hålväggar som skapats då väggen blivit för hög.
Denna hov behöver inte tån kortas på, utan hoven har nått sin naturliga storlek.

Den här hoven har väldigt ojämna trakter och deta gör hela hoven sned. 
Det enda jag skulle fixa på denna hov är att korta tån och jämna till trakterna. 
 
 
Jag vill även visa höger bakhov från sidan så ni kan se hur en bakhov kan se ut.
Denna hov ser bra ut även om traktvinkeln kan bli rätare. 

Dessa hovar kanske inte ser så fina ut, men Ella trivs och hovarna blir bara bättre och bättre för varje vecka. Strålen har även blivit mycket bättre på alla fyra hovar och rötan försvinner sakta men säkert. 
 

Folk frågar mig om jag verkar enligt HGM (Hoof guided method), vilket innebär att man i stort sett inte tar något alls på hoven förutom jämnar till trakterna om de är snedslitna, att man verkar traktstöden så de håller sig under hovväggens höjd samt att man kortar tån och rundar av. De kan även raspa hovväggen, men den ska alltid vara minst några millimeter över sulnivå.
Skall jag vara ärlig så använder jag mig inte utav någon metod alls, jag verkar enligt vad jag ser att hoven behöver. T ex. så verkar jag Theas och Ellas hovar olika och verkningen kan variera från vecka till vecka.
 
Jag försöker verka hästarna en gång i veckan, men ibland kan det även vara bra att låta dem vara ett tag för att se hur de växer och sliter för att få en bättre förståelse för hur hoven vill vara.

 
Om det finns intresse från er sida så skriver jag gärna mer om hovar i framtiden och har ni några frågor eller funderingar så är det bara att fråga på! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: